Saturday, May 12, 2007

Personalitatea lui Moise


Contestată de unii şi revendicată poate prea mult de alţii, personalitatea lui Moise a rămas în istoria biblică drept un nume de referinţă pentru aportul adus la izbăvirea lui Israel, icoana mântuirii lumii. Moise a rămas o personalitate de vocaţie universală „vrednică de respectul tuturor timpurilor”, dacă avem în vedere, desigur, influienţa covârşitoare ce o mai are încă asupra întregii lumi, legea divină cu destinaţie permanentă data prin el. [1]

Personalitate marcantă a istoriei omenirii, „mare lider al poporului evreu şi primitorul Legii”, Moise este instrumental prin care Dumnezeu i-a scos pe evrei din Egipt.

Moise e un personaj istoric, a cărui personalitate puternică, aspră, se înrudeşte cu cea a unui conducător de popor, laolaltă mistic, legiuitor şi şef războinic... Moise, al cărui nume, Mosis, este mai degrabă egiptean, a fost crescut, educat, instruit la curte. [2]

Sfântul şi slăvitul prooroc Moise, văzătorul de Dumnezeu, este dătătorul legii celei vechi, şi, după tradiţie, autorul Pentateucului (primele cinci cărţi ale Bibliei). De la sfântul Grigorie de Nyssa încoace viaţa lui este considerată ca o icoană a vieţii duhovniceşti, a înaintării omului spre Dumnezeu. Pomenirea lui se face la 4 septembrie şi Duminica strămoşilor.



[1] Semen, Petre. Personalitatea lui Moise şi valoarea poruncilor date prin el. - VI (1996) nr. 1-6, Ian-Iun, p. 21, (Studii)

[2] Comte, Fernand, Marile figuri ale Bibliei, traducere de Mihaela Voicu, Ed. Humanitas, 1995

1 comment:

Unknown said...

Bravo mai Daniel! Cat ai copiat cat ai scris... dar e binisor!